De Amerikaanse FAAMG-aandelen zijn - ondanks de recente koersdalingen - niet alleen enorm populair onder beleggers, ook analisten hebben deze steevast op hun kooplijstjes staan. De afkorting verwijst naar de techbedrijven Google (Alphabet), Apple, Facebook, Amazon en Microsoft.
De Amerikaanse beurs kent echter nog meer interessante techbedrijven, die niet tot dit selectieve gezelschap behoren. Analisten zijn ook positief gestemd over de vooruitzichten van de marktleiders Adobe, NVIDIA en Salesforce, zo blijkt uit een analyse van de rapporten van zakenbanken zoals Barclays en Deutsche Bank.
De afgegeven (gemiddelde) koersdoelen staan tientallen procenten hoger dan de huidige beurskoersen. Wat maakt deze drie aandelen zo geliefd onder de beursexperts?
Salesforce
Koersdoel: 247 dollar
Potentieel: +35 procent
Het Amerikaanse Salesforce (omzet 2021: 28 miljard dollar) maakt klantenbeheersystemen, waarmee bedrijven hun klanten beter kunnen begrijpen om zo de dienstverlening te verbeteren en verkopen te verhogen. In jargon heet dit CRM-software.
Deze software zorgt voor een fijnmaziger beeld van de klanten, waardoor het een belangrijk stukje gereedschap is geworden voor de verkoopafdeling van veel bedrijven. Verkopers krijgen bijvoorbeeld een signaal dat hun klant weer behoefte gaat krijgen aan nieuwe voorraad, zodat ze niet te vroeg of te laat aanbellen om een order binnen te slepen.
Analist Raimo Lenschow van zakenbank Barclays schrijft dat Salesforce zich heeft ontwikkeld tot een van de toonaangevende leveranciers in CRM, een van de grootste en snelst groeiende markten voor bedrijfssoftware.
Salesforce weet, ondanks een omzet van 28 miljard, nog altijd met bijna 20 procent per jaar te groeien. Dankzij een vertrouwd merk, innige klantrelaties en een sterke verkooporganisatie is het bedrijf uit San Francisco ruimschoots marktleider in CRM-software. Salesforce heeft een kwart van de markt in handen, bijna vijf keer zoveel als de tweede speler, het Duitse SAP.
De overnames in de afgelopen jaren, van onder andere MuleSoft (software om data te integreren tussen verschillende clouds) en Tableau (analyse en visualisatie van data), moeten zorgen voor zowel een verdieping van de activiteiten op het gebied van klantenbeheer als een verbreding naar andere online diensten.
NVIDIA
Koersdoel: 235 dollar
Potentieel: +32 procent
Het Amerikaanse NVIDIA (omzet: 27 miljard dollar) is marktleider op het gebied van videokaarten en grafische chips. De videokaarten van NVIDIA worden al jaren gebruikt in desktop-pc’s die precies zijn afgestemd op de behoeftes van serieuze gamers. De markt voor gaming-chips was de afgelopen jaren booming en NVIDIA heeft hier een marktaandeel van ongeveer 80 procent.
Het hart van de videokaart is de GPU, wat staat voor Graphics Processing Unit. De GPU is een processor die de beeldopbouw berekent en de weergave van 3D-beelden versnelt.
De afgelopen jaren is ook duidelijk geworden dat GPU’s succesvol kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld machine learning (algoritmen en technieken waarmee computers kunnen leren) in datacenters. Hiervoor zijn enorme gegevensberekeningen vereist en de geavanceerde processors van NVIDIA kunnen hierbij helpen.
Volgens Blayne Curtis, techanalist bij Barclays, kan NVIDIA over de langere termijn groei laten zien dankzij deze datacenters. Het bedrijf beschikt volgens Curtis over duurzame concurrentievoordelen (zoals schaalgrootte en overstapdrempels) in een groot deel van zijn markten.
Een goed voorbeeld daarvan is een technologie die NVIDIA heeft ontwikkeld om GPU’s breder in te zetten. Het bedrijf heeft zijn GPU’s geschikt gemaakt voor datawetenschappers en ingenieurs, door een programmeertaal genaamd CUDA te maken. Deze NVIDIA-software wordt gebruikt als een belangrijke component voor het uitvoeren van berekeningen en algoritmes op de GPU’s.
Dankzij CUDA is een ecosysteem ontstaan rond NVIDIA. Wie eenmaal bekend is met deze programmeertaal, zal niet snel overstappen naar een concurrent. NVIDIA garandeert dat programma’s die vandaag worden ontwikkeld met CUDA ook werken op alle toekomstige processors die het ontwikkelt.
Adobe
Koersdoel: 470 dollar
Potentieel: +17 procent
Het Amerikaanse Adobe (omzet: 16 miljard dollar) heeft een bijna-monopolie op software voor het maken en bewerken van allerlei digitale content. Zo levert Adobe bijvoorbeeld Photoshop (beeldbewerking), Illustrator (illustraties maken) en InDesign (documenten opmaken).
Volgens Deutsche Bank-analist Brad Zelnick blijft Adobe ook in de toekomst een toonaangevende leverancier van dergelijke software. Ondanks zijn toch al aanzienlijke marktaandeel binnen de creatieve markt, kan het bedrijf toch duurzaam blijven groeien.
De digitale media-activiteiten waar de softwarepakketten van Adobe onder vallen zijn verantwoordelijk voor 70 procent van de inkomsten. Adobe biedt daarnaast digitale marketingoplossingen aan voor bedrijven (denk aan het ontwikkelen en automatiseren van marketingcampagnes), goed voor de overige 30 procent van de omzet.
In 2011 begon Adobe met een belangrijke draai in zijn verdienmodel. Van licentieverkoop verschoof de multinational naar het aanbieden van abonnementen. Dergelijke cloud-gebaseerde abonnementen zijn het favoriete verdienmodel geworden van veel softwarebedrijven.
Dankzij het nieuwe model is 90 procent van de omzet van Adobe jaarlijks terugkerend. De verschuiving van traditionele naar digitale marketing (waaronder op Instagram en Facebook) zal de groei van Adobe de komende jaren verder moeten aanjagen.
Drie Amerikaanse techbedrijven buiten de FAAMG die populair zijn bij analisten
Gemiddeld oordeel: score op basis van adviezen van analisten (zie kader). Koersdatum: 21 juli. Bron: Bloomberg
Analistenadviezen en koersdoelen in Effect |
|